Stare wino = dobre wino? Winny Wtorek 19.04.2016

Dokładny tytuł dzisiejszego Winnego Wtorku brzmi „wino wiekowe”. Oczywiście mógłbym zdegustować jakiegoś emeryckiego, mozelskiego Rieslinga. Pytanie po co, skoro i tak nie dostaniecie takiej butelki w żadnym ze sklepów specjalistycznych. W materiale filmowym wolałem opowiedzieć o starzeniu się win. I nie wierzcie w bajki, że wino czym starsze tym lepsze. Wino należy pić wtedy kiedy jest w szczycie formy, a zazwyczaj ta spada bardzo drastycznie wśród win starszych niż 3 lata (po zbiorach).

W filmie sporo jest nawiązań do degustacji przekrojowej Sauvignon Blanc zorganizowanej w ramach spotkań BYOB w Krakowie. Wino, które wam zaprezentowałem pochodzi z rocznika 2008, z winiarni Kertesz (Etyek, Budapeszt). Znajdziecie je w bardzo dobrej relacji cena – jakość w krakowskim Magazynie Wina. Spieszcie się, bo długo już takiej formy raczej nie utrzyma. Butelkę nabyłem drogą kupna – sprzedaży w celach popełnienia tegoż materiału poglądowego.

Pozostali blogerzy zachwycali się takimi „wiekowymi” etykietami:
1. Winniczek
2. Czerwone czy Białe
3. Italianizzato
4. Enowersytet
5. Nasz Świat Win
6. Winiacz

3 thoughts on “Stare wino = dobre wino? Winny Wtorek 19.04.2016

  1. 95% win a nawet więcej nie poprawia się z czasem? No trochę jedziesz po bandzie. Większość pić 1 rok / 2 lata od zbiorów? Nie wiem, na jakich statystykach się opierasz, ale: Bordeaux, Barolo, Barbaresco, Cahors, Madiran, Rioja, Ribera del Duero, Burgundia, Alzacja, Mozela, Brunello, Chianti, Etna, Douro, Chinon, Mendoza, Otago, Martinborough, Oregon… wszystkie te wina wymagają dużo większej cierpliwości niż rok albo dwa, pomijam tutaj kwestie przepisów apelacyjnych itd., ale nawet w przypadku sauvignon blanc z Nowej Zelandii apogeum jakościowe zaczyna się dopiero 1,5 roku po zbiorach, nie wspominam już o Sancerre albo Pouilly-Fume, więc nie ulegajmy duchowi naszych czasów spod znaku instant enjoyment, bo na zbyt szybkim otwarciu dobrej butelki straci zarówno samo wino (a szkoda wina), jak i nasze kubki smakowe. Rok albo dwa od zbiorów to można otwierać marketowe zlewki, którymi sam skądinąd pogardzasz ;) Pozdro

  2. „I nie wierzcie w bajki, że wino czym starsze tym lepsze. Wino należy pić wtedy kiedy jest w szczycie formy, a zazwyczaj ta spada bardzo drastycznie wśród win starszych niż 3 lata (po zbiorach).”

    uwielbiam te obalanie mitów, któee jest niczym innym niż tworzeniem nowych mitów ;-)
    Zależy jakie kto wina pije, ja piłęm Leoville Las cases 1995 ze 2 lata temu które było jeszcze nie gotowe, to znaczy profil aromatycznym był monolitem i nie zdołał po 20 latach jeszcze wykształcić złożonosci.
    Zresztą dojrzewanie w tempie poruszajacego się lodowca to dla Leoville Las Cases normalka.
    Innym winem w tej samej „kategorii” jest Dunn Howell Mountain cabernet Sauvignon, które potrzebuje min. 25 lat w najlepszych rocznikach na pełną integrację i wytworzenie złożonego profilu.
    Jestem na etapie kupowania Dunn Howell Mountain 1990 na na późniejsze roczniki wypada jeszcze poczekać sądząc z opisó amerykańskich kolekcjonerów.
    Takie Howell Mountain Cabernet Sauvignon 2008 ( RP98+) okienko przewidywanej pijalnosci zaczyna sie po 2030 r(!!)
    Ja wiem że takie wina normalnie ludzie w Polsce nei piją ale pisanie że wino im starsze tym lepsze to mit bez podania że dotyczy to win najtańszych, do codziennego użytku to jest tworzenie jakiś nowych mitów

    1. Informacji o starzeniu, dojrzewaniu, czy też gotowości do picia nie wymyśliłem. Kevin Zraly w swojej znanej książce Window on the World podaje, że 90% produkcji światowej wina jest przeznaczona do konsumpcji w przeciągu roku, a aż 99% nie później niż w ciągu 5 lat. Chodzi oczywiście o całą światową produkcję, łącznie z marketowymi zlewkami i winami codziennymi. Produkcja win klasy „premium” które mogą się starzec i ulegać poprawie w czasie tego procesu to zaledwie 1% win. Nie oceniam tego, gdyż nie mam narzędzi, aby sprawdzić prawdziwość tej informacji. Sam lubię i wybieram często wina z potencjałem, z myślą o wylezakowaniu butelki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>